Θεραπεία Ακμής

Ακμή

   Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που η βαρύτητά του ποικίλλει πολύ και δεν είναι όπως πολλοί πιστεύουν αποκλειστικά χαρακτηριστικό της εφηβείας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτές τις ηλικίες αλλά μπορεί για πρώτη φορά να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μέχρι τα 40, ή να συνεχιστεί και πέραν αυτής της ηλικίας.
   

   Η αιτιοπαθογένεια της ακμής δεν είναι πλήρως γνωστή αλλά πολλοί παράγοντες εμπλέκονται αιτιολογικά στην εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ορμονικές διαταραχές και το ‘μπλοκάρισμα’ των σμηγματογόνων αδένων από κύτταρα της επιδερμίδας είναι λόγοι που συντελούν στη δημιουργία της.Κυρίως προσβάλλεται το πρόσωπο , το άνω μέρος του θώρακα και της ράχης.
 

   Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Απαιτεί μετά το τέλος κάθε επιτυχημένης θεραπείας, συντήρηση με ειδικά προϊόντα και πολλές φορές αντιμετώπιση και των ουλών που έχουν προκληθεί.


   Οι θεραπείες που προτείνονται είναι ποικίλες, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία του ασθενούς, την εποχή του έτους. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών.